sarkanyvar
A Fogadóban
 
A Fa alatt
 
Nézd őket meg!
 
Kisasztal
Nézgelődés közben is üzenhettek a másiknak! Ha figyeltek erre a kis üzenőfalra, akkor sok haverra tehettek szert!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Magus
Magus : Ynevi Gasztronómia

Ynevi Gasztronómia

Ismeretlen  2005.02.18. 12:17

Az ynevi gasztronómiáról lehet it olvasni. Sok hozzáfűznivalóm nincs, én már olvastam. Csak ajánlani tudom. Főleg Km-ek kezébe ajánlom!

Webstyle produced NavBar hitetlenhomepage

Gasztronómia


  A konyhamûvészet kifejezés igen erõltetett lenne némely társadalmi réteg - inkább a napról napra túlélést és a test fenntartását szolgaló - étkezési szokásainak jellemzésére. Õk a városi koldusok és elszegényedett parasztok, akik a kenyér, krumpli, káposzta, a három "k" körforgásában tengetik életüket, s ünnepnapnak számít bármilyen húsféleség feltûnése az asztalukon. Bár a gazdag parasztság és a kézmûvesek már szerencsésebbnek mondhatók, az igazi konyhamûvészetet csak a nemesség és a gazdag polgárság konyháiban tanulmányozhatjuk. Külön világnak számitanak a fogadók füstös konyhái, ahol a hely és az árlap függvényében bármilyen szolgáltatást megtalálhatunk a legkülönfélébb igények kielégítésére. Az igazi azonban a vadászatokat követõ lakoma, ahol a házigazda gazdagsága és a szakácsok leleményessége mind a nap emlékezetesebbé tételére szolgál, versengve a meghívottak elõzõ alkalommal rendezett vacsoráival épp úgy, mint az eljövendõ vígasságok ígérte pompával.

  A XII. század európai lakomái szinte tökéletesen megegyeztek a Shadon bir., vagy az Északi Szöv. váraiban rendezettekkel. Hatalmas tölgyfa asztalok körül foglalnak helyet az egybegyûltek, természetesen mindenki a pozíciójának megfelelõen kijelölt székben. Az ülésrend felrúgása súlyos hibának számít - nem mindennapi mûveletlenségrõl tesz tanúbizonyságot -, s ezt senki sem habozik a szerencsétlen hibázó tudomására hozni.

  A házigazda asztala többnyire a terem végében foglal helyet egy kisebb emelvényen, s csak a legközelebbi ismerõsök, avagy a legfontosabb vendégek ülhetnek körülötte. A higiénia és a szépség egyesített céljainak kielégítését az asztalra terített nagyobb abrosz és a vendégek terítéke alá helyezett kisebb kendõ hivatott betölteni. A ruhák finomságával kapcsolatban már leírt fejlõdés az egész életforma megváltozásával járt: nem hagyhatta érintetlenül az asztali illemet és szokásokat sem. A vendégek hosszú évszázadokig a terítõbe törölték kezüket, csak ezután jött divatba a szalvéta. A tisztaság viszont mindig is számított: vízzel teli edények álltak az asztalon, melyek a vacsora elõtti és utáni kézmosásra szolgáltak. Ezen edényeket aquamanile-nek nevezik, s különösen szépen megmunkáltak: néha állatokat, szörnyeket mintáznak. A kés és villa használata is csak lassanként terjedt el (Yneven ma majd' mindenhol használják). Nemritkán a vendégek saját tõreiket használták étkezéskor, s a villa sem emlékeztetett mai formájára. Nagyobb volt, esetleg laposabb, s leginkább a különféle húsok kiszedésére szolgált. Az evés legtöbbször tisztán manuálisan zajlott, azaz nemes egyszerûséggel kézzel ettek. Ilyenkor valóban szükség mutatkozott a kézmosásra, hiszen a húsok elkészítésének különlegességét az újabb és újabb szószok és öntetek adtak. Ezzel el is érkeztünk a lényeghez, a fogásokhoz.

  Egy emlékezetes vacsorának illik tizenegynéhány fogásból állnia. Ennek elfogyasztásához nem csak komoly fogyasztói kapacitás, de tetemes idõ is szükséges, így nem ritkák az öt-hat órán át tartó lakomák sem. A menü leginkább különféle vadhúsokból, szárnyasokból és halakból áll. Az igazi változatosságot a szószok és a keleti fûszerkülönlegességek jelentik. A fûszerek beszerzése komoly anyagi kiadásokat követel, de a vendégek csodálatát könnyen meg lehet nyerni, ha a Mesés Kelet eme kincseit a házigazda vacsoráin megtalálták. A desszertek és saláták is különbõzõek az általunk megszokottaktól. Fontos szerep jut a méznek, mivel a cukor elõállítása sokkal körülményesebb. Szinte minden ételben elõfordul a bor, legyen száraz vagy édes, vörös vagy fehér, s italként is a legtöbbször bort vagy méhsört fogyasztanak. Ennek oka lehet a víz megbízhatatlansága is, ugyanis a legtöbb járvány az ivóvizet is megfertõzheti. Ezért tartják nagy becsben az ásványvizeket és a különbözõ forrásokat.

NÉHÁNY RECEPT ÍZELÍTÕÜL:

Rózsabimbó-saláta

  Szedjünk friss rózsabimbókat, esetleg más virágfejet: kankalint, ibolyát, avagy rozmaringot. Készítsünk édes öntetet borból, ecetbõl és cukorból. A salátalevelet öntsük le az elõkészített, megmosott bimbókat, s hagyjuk õket együtt érni! Hidegen tálaljuk.

Sült vadkan szaracénmártásban

  A vadkant kellõ elõkészítés után (nyúzás, belezés) darabokban lassú lángon megsütjük. Utána elkészítjük a szószt: csipkeszörpöt, vörös bort és rozslisztet egyött fõzve besûrítünk, mártás állagig. Mandulát darabolunk, majd tûzön megfuttatjuk. Ezt hozzáöntjük a mártáshoz, majd fahéjjal és gránátmaggal ízesítjük. Ezek után tejszínnel tálaljuk a kész vadhússal.

Körtebefõtt

  A friss körtét meghámozzuk, és közepes kockákra vágjuk. Szedret adunk hozzá, majd vörös borban puhára fõzzük a gyümölcsöket. Ezalatt édes vörös borból, cukor és gyömbér segítségével levet keverünk, s a puhára fõtt körtét és szedret ebben pároljuk tovább. Hidegen, tejszínnel tálaljuk.

  Most evezzünk zavarosabb vizekre, s vizsgáljuk meg közelebbrõl a kocsmák, fogadók világát és a kalandozók lehetõségeit. Az igazi külvárosi késdobálókban étkezni igen komoly bátorságról tesz tanúbizonyságot, s nem csak a kétes látogatók, a kétes, utazók elé lökött helyi borzalom miatt is. Az alábbi táblázat a fertõzés lehetõségeit foglalja össze különbözõ színvonalú helyek esetén, továbbá a fertõzés lehetséges megnyilvánulási formáit. Ha az elsõ táblázat fertõzést eredményez, a szenvedõ félnek meg kell dobnia Egeszségének tíz feletti részét. Ha ez sikerült, semmi sem törtent. Ha nem, a hatás az alatta lévõ táblázatból kiolvasható. Megjegyzendõ, hogy a cselekvési mínuszok is elég komoly hátrányt jelentenek, de az igazi csapás az állandó rosszullét, és a felsorolt betegségek egyéb panaszai.

Ellátás minõsége

Példa

Fertõzés esélye (k100)

Nagyon rossz

A kikötõ rosszhírû kocsmája, a "Döglött oroszlán"

1-20

Rossz

Városszéli fogadó fáradt utazóknak, "Fogadó a villanó pengékhez"

1-10

Kozepes

Falusi fogadó: a "Jó Molnárlányhoz"

1-5

Jómódú fogadó: a "Megfáradt kereskedõhöz"

1-2

Nagyon jo

A város fõterén álló fogadó, a helyi nemesség szórakozóhelye: a "Dicsõ Sárkányölõ"

1*

*A következõ táblázatban -30-cal dob

 

Dobás (k100)

Hatás

1-40

Gyenge émelygés, bizonytalan rossz érzés a gyomor tájékán

41-60

Égõ gyomor, rossz alvás, rossz ébredés

61-75

Könnyû gyomorrontás, 1-2 napig minden Értékre -5

76-85

Bélfertõzés, 1-4 nap minden Ére -7

86-91

Erõs gyomorrontás, 1-5 nap, minden Ére -10

92-97

Szalmonella, 6-10 nap, minden Ére -20

98-100

Vérhas, 11-20 nap, minden Ére -50, betegségben napokx1% esély a halálra, amennyiben nem kezelik

  A fogadók és kocsmák még késõ éjjel is rendelkezésére állnak az utazóknak, s ha nem is mindig meleg étellel, de kenyérrel, sajttal és borral állandóan szolgálhatnak. A sajt közkedvelt étele gazdagnak, szegénynek egyaránt, mert a többi ételhez képest viszonylag sokáig eltartható, s így utazások alkalmával is magukkal vihetik. Konzerválás híján a seregek vagy magányos zsoldosok utánpótlásának biztosítása sokkal nehezebb és körülményesebb. A kalandozók sokszor egyheti élelemmel és itallal indulnak el szerepjátékokban az ismeretlen felé. Ennek tömege alig 15 kg. Ez a kis "barátsagos" csomag elgondolkoztathat mindenkit, különösen, ha az utat gyalog kivánja - vagy tudja - megtenni, hogy vajon megéri-e a fáradtságot egy kisebb éléskamrát cipelni. A másik probléma az ellátmány minõsége, azaz mit érdemes (lehet) és mit nem lehet hosszú útra elvinni. A viszonylag jól elálló hús csak füstölt lehet, a kenyér rozs-, vagy egyéb magvakbol készült, de mindenképpen kicsiny, nem túl kelt. Így a fehérkenyér rögtön kiesik; a rozs kisebb térfogatú és tovább eláll. A gyümölcsök sem maradhatnak ki, de ezek közül is csak a cukrozott vagy szárított szállítható. A fenti listát szemlélve megállapíthatjuk, ez igen kis változatosságot és gasztronómiai örömöt kínál. Kósza ötletek még a nyereg alatt puhított hús és a szárított hús is. Ezekbõl ki kell ábrándítsak minden ép ízlelõbimbóval és csupán emberi fogazattal rendelkezõ karaktert: a nyereg alatt "puhított" hús ugyanis puhaságában csak magaval a nyereggel veheti fel a versenyt, így fogyasztásra teljesen alkalmatlan. Valószínûleg nem is táplálkozási céllal került az illetõ eszköz alá, hanem a ló-nyereg kapcsolat harmonizálásának érdekében. Másik gyöngyszemünk a napon szárított hús. Ez vagy nem szarad meg eléggé, és pont olyan könnyen romlik, mint minden "közönséges" húsféle, vagy teljesen porhanyós lesz. Még annál is jobban, ugyanis egyszerûen porrá omlik, s még vízzel sem készíthetõ belõle élvezhetõ "instant sült" :), így teljesen ehetetlen, bár a fehérjék jelentõs része dehidrálva benne marad, azaz valamennyi tápértéke azert van.

  Meg kell említenünk az elfek és a törpék különleges táplálékait is. Az elfek, akik bölcs harmóniában élnek a természettel, különösen az erdõkkel, sokkal változatosabban tudják felhasználni az itt található földi jókat. A gyümölcsök és bogyók elkészítésének mesterei, az emberi konyhamûvészet a nyomába sem érhet az elfekének ilyen téren. A természet adományait sokkal több tisztelettel kezelik, az elejtett vad húsát is másképp készítik el, mint az emberek. Nem egyben sütik meg; kisebb adagokban, de a körettel teljes összhangban fogyasztják, egy magasabb rendû kultúrát képviselnek a fõzés tudományában is. A törpékkel más a helyzet. Föld alatt lakó nép lévén az élelem megtermelése is igen furcsa. A föld feletti termést és állatokat kiegészítik más táplálékforrással is. Barlangjaik mélyén gombák nõnek, ezekbõl egész telepek (már-már farmok) találhatók lenn, melyeket búvópatakok vize táplál. Csak a gombák nõhetnek örök sötétségben, de ezek szinte elképzelhetetlen változatosságot mutatnak. Ez a változatosság az elkészítés módjában is megmutatkozik, szinte mindenféle étel készithetõ belõlük. A törpék készítik a legkiválóbb minõségû útikenyereket is. Ezek a különleges, három-négy fontos kenyérkék egy személynek akár egy heti ellátmányát is fedezhetik. Különféle gombákból és magvakból készítik õket, s a receptet gondosan titkolják az idegenek elõl. A kenyér több héten át is friss maradhat, s nem csak minden tekintetben elégséges táplálék, de frissítõ hatású is fogyasztójára nézve. A törpék harcosai és kalandozói szinte csak ezen élnek otthonuktól és a civilizációtól távol, de elkészíteni csak a Tarin Törpebirodalom barlangvilágában lehetséges, a szükséges hozzávalók miatt.

 

 
Pontos idő
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Kalandor!

Bölcsesség:

Érkezés:

Belépsz a régi várromok közé, mindenütt fák, de a vár fele még megvan, egy kisebb kőház épült középen. Furcsa, kocsmai zajok hallatszanak ki belőle. Egy öregember -bottal a kezében- feléd tart. Ősz haja a válláig ér, szürke csukjás köpönyege a földet tépett szélével súrolja. Gyorsan közelít Már felkészültél, hogy rádtámad, mágusnak nézted...Mikor észreveszed a mosojt az arcán... majd megszólal: -Üdvözlet Kalandor! Fáradtnak tűnsz, kerülj beljebb!Belépsz, kalandorok sokaságát találod itt, beszélgetnek, trágárkodnak, de láthatólag nagyon jól érzik itt magukat. A kocsmáros megszólít: -Uram hozhatok valamit?

 

Érezd magad itthon, hisz itt minden neked készült...

 
Számláló
Indulás: 2005-02-13
 

Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!