Magus : Ynevi Gasztronmia |
Ynevi Gasztronmia
Ismeretlen 2005.02.18. 12:17
Az ynevi gasztronmirl lehet it olvasni. Sok hozzfznivalm nincs, n mr olvastam. Csak ajnlani tudom. Fleg Km-ek kezbe ajnlom!
Webstyle produced NavBar
hitetlenhomepage
Gasztronmia
A konyhamûvszet kifejezs igen erõltetett
lenne nmely trsadalmi rteg - inkbb a naprl napra tllst s a test
fenntartst szolgal - tkezsi szoksainak jellemzsre. Õk a vrosi koldusok
s elszegnyedett parasztok, akik a kenyr, krumpli, kposzta, a hrom "k"
krforgsban tengetik letket, s nnepnapnak szmt brmilyen hsflesg
feltûnse az asztalukon. Br a gazdag parasztsg s a kzmûvesek mr
szerencssebbnek mondhatk, az igazi konyhamûvszetet csak a nemessg s a
gazdag polgrsg konyhiban tanulmnyozhatjuk. Kln vilgnak szmitanak a
fogadk fsts konyhi, ahol a hely s az rlap fggvnyben brmilyen
szolgltatst megtallhatunk a legklnflbb ignyek kielgtsre. Az igazi
azonban a vadszatokat kvetõ lakoma, ahol a hzigazda gazdagsga s a szakcsok
lelemnyessge mind a nap emlkezetesebb ttelre szolgl, versengve a
meghvottak elõzõ alkalommal rendezett vacsorival pp gy, mint az eljvendõ
vgassgok grte pompval.
A XII. szzad eurpai lakomi szinte
tkletesen megegyeztek a Shadon bir., vagy az szaki Szv. vraiban
rendezettekkel. Hatalmas tlgyfa asztalok krl foglalnak helyet az
egybegyûltek, termszetesen mindenki a pozcijnak megfelelõen kijellt
szkben. Az lsrend felrgsa slyos hibnak szmt - nem mindennapi
mûveletlensgrõl tesz tanbizonysgot -, s ezt senki sem habozik a szerencstlen
hibz tudomsra hozni.
A hzigazda asztala tbbnyire a terem vgben
foglal helyet egy kisebb emelvnyen, s csak a legkzelebbi ismerõsk, avagy a
legfontosabb vendgek lhetnek krltte. A higinia s a szpsg egyestett
cljainak kielgtst az asztalra tertett nagyobb abrosz s a vendgek
tertke al helyezett kisebb kendõ hivatott betlteni. A ruhk finomsgval
kapcsolatban mr lert fejlõds az egsz letforma megvltozsval jrt: nem
hagyhatta rintetlenl az asztali illemet s szoksokat sem. A vendgek hossz
vszzadokig a tertõbe trltk kezket, csak ezutn jtt divatba a szalvta. A
tisztasg viszont mindig is szmtott: vzzel teli ednyek lltak az asztalon,
melyek a vacsora elõtti s utni kzmossra szolgltak. Ezen ednyeket
aquamanile-nek nevezik, s klnsen szpen megmunkltak: nha llatokat,
szrnyeket mintznak. A ks s villa hasznlata is csak lassanknt terjedt el
(Yneven ma majd' mindenhol hasznljk). Nemritkn a vendgek sajt tõreiket
hasznltk tkezskor, s a villa sem emlkeztetett mai formjra. Nagyobb volt,
esetleg laposabb, s leginkbb a klnfle hsok kiszedsre szolglt. Az evs
legtbbszr tisztn manulisan zajlott, azaz nemes egyszerûsggel kzzel ettek.
Ilyenkor valban szksg mutatkozott a kzmossra, hiszen a hsok elksztsnek
klnlegessgt az jabb s jabb szszok s ntetek adtak. Ezzel el is
rkeztnk a lnyeghez, a fogsokhoz.
Egy emlkezetes vacsornak illik
tizenegynhny fogsbl llnia. Ennek elfogyasztshoz nem csak komoly
fogyaszti kapacits, de tetemes idõ is szksges, gy nem ritkk az t-hat rn
t tart lakomk sem. A men leginkbb klnfle vadhsokbl, szrnyasokbl s
halakbl ll. Az igazi vltozatossgot a szszok s a keleti
fûszerklnlegessgek jelentik. A fûszerek beszerzse komoly anyagi kiadsokat
kvetel, de a vendgek csodlatt knnyen meg lehet nyerni, ha a Mess Kelet eme
kincseit a hzigazda vacsorin megtalltk. A desszertek s saltk is
klnbõzõek az ltalunk megszokottaktl. Fontos szerep jut a mznek, mivel a
cukor elõlltsa sokkal krlmnyesebb. Szinte minden telben elõfordul a bor,
legyen szraz vagy des, vrs vagy fehr, s italknt is a legtbbszr bort vagy
mhsrt fogyasztanak. Ennek oka lehet a vz megbzhatatlansga is, ugyanis a
legtbb jrvny az ivvizet is megfertõzheti. Ezrt tartjk nagy becsben az
svnyvizeket s a klnbzõ forrsokat.
NHNY RECEPT
ZELTÕL:
Rzsabimb-salta
Szedjnk friss rzsabimbkat, esetleg ms
virgfejet: kankalint, ibolyt, avagy rozmaringot. Ksztsnk des ntetet
borbl, ecetbõl s cukorbl. A saltalevelet ntsk le az elõksztett,
megmosott bimbkat, s hagyjuk õket egytt rni! Hidegen
tlaljuk.
Slt vadkan szaracnmrtsban
A vadkant kellõ elõkszts utn (nyzs,
belezs) darabokban lass lngon megstjk. Utna elksztjk a szszt:
csipkeszrpt, vrs bort s rozslisztet egytt fõzve besûrtnk, mrts
llagig. Mandult darabolunk, majd tûzn megfuttatjuk. Ezt hozzntjk a
mrtshoz, majd fahjjal s grntmaggal zestjk. Ezek utn tejsznnel
tlaljuk a ksz vadhssal.
Krtebefõtt
A friss krtt meghmozzuk, s kzepes
kockkra vgjuk. Szedret adunk hozz, majd vrs borban puhra fõzzk a
gymlcsket. Ezalatt des vrs borbl, cukor s gymbr segtsgvel levet
kevernk, s a puhra fõtt krtt s szedret ebben proljuk tovbb. Hidegen,
tejsznnel tlaljuk.
Most evezznk zavarosabb vizekre, s
vizsgljuk meg kzelebbrõl a kocsmk, fogadk vilgt s a kalandozk
lehetõsgeit. Az igazi klvrosi ksdoblkban tkezni igen komoly btorsgrl
tesz tanbizonysgot, s nem csak a ktes ltogatk, a ktes, utazk el lktt
helyi borzalom miatt is. Az albbi tblzat a fertõzs lehetõsgeit foglalja
ssze klnbzõ sznvonal helyek esetn, tovbb a fertõzs lehetsges
megnyilvnulsi formit. Ha az elsõ tblzat fertõzst eredmnyez, a szenvedõ
flnek meg kell dobnia Egeszsgnek tz feletti rszt. Ha ez sikerlt, semmi
sem trtent. Ha nem, a hats az alatta lvõ tblzatbl kiolvashat.
Megjegyzendõ, hogy a cselekvsi mnuszok is elg komoly htrnyt jelentenek, de
az igazi csaps az lland rosszullt, s a felsorolt betegsgek egyb
panaszai.
Ellts minõsge |
Plda |
Fertõzs eslye
(k100) |
Nagyon
rossz |
A kiktõ rosszhrû kocsmja, a
"Dgltt oroszln" |
1-20 |
Rossz |
Vrosszli fogad fradt
utazknak, "Fogad a villan pengkhez" |
1-10 |
Kozepes |
Falusi fogad: a "J
Molnrlnyhoz" |
1-5 |
J |
Jmd fogad: a "Megfradt
kereskedõhz" |
1-2 |
Nagyon
jo |
A vros fõtern ll fogad, a
helyi nemessg szrakozhelye: a "Dicsõ Srknylõ" |
1* |
*A kvetkezõ tblzatban
-30-cal dob |
Dobs (k100) |
Hats |
1-40 |
Gyenge melygs, bizonytalan rossz
rzs a gyomor tjkn |
41-60 |
gõ gyomor, rossz alvs, rossz
breds |
61-75 |
Knnyû gyomorronts, 1-2 napig
minden rtkre -5 |
76-85 |
Blfertõzs, 1-4 nap minden re
-7 |
86-91 |
Erõs gyomorronts, 1-5 nap, minden
re -10 |
92-97 |
Szalmonella, 6-10 nap, minden re
-20 |
98-100 |
Vrhas, 11-20 nap, minden re -50,
betegsgben napokx1% esly a hallra, amennyiben nem
kezelik |
A fogadk s kocsmk mg ksõ jjel is
rendelkezsre llnak az utazknak, s ha nem is mindig meleg tellel, de
kenyrrel, sajttal s borral llandan szolglhatnak. A sajt kzkedvelt tele
gazdagnak, szegnynek egyarnt, mert a tbbi telhez kpest viszonylag sokig
eltarthat, s gy utazsok alkalmval is magukkal vihetik. Konzervls hjn a
seregek vagy magnyos zsoldosok utnptlsnak biztostsa sokkal nehezebb s
krlmnyesebb. A kalandozk sokszor egyheti lelemmel s itallal indulnak el
szerepjtkokban az ismeretlen fel. Ennek tmege alig 15 kg. Ez a kis
"bartsagos" csomag elgondolkoztathat mindenkit, klnsen, ha az utat gyalog
kivnja - vagy tudja - megtenni, hogy vajon megri-e a fradtsgot egy kisebb
lskamrt cipelni. A msik problma az elltmny minõsge, azaz mit rdemes
(lehet) s mit nem lehet hossz tra elvinni. A viszonylag jl elll hs csak
fstlt lehet, a kenyr rozs-, vagy egyb magvakbol kszlt, de mindenkppen
kicsiny, nem tl kelt. gy a fehrkenyr rgtn kiesik; a rozs kisebb trfogat
s tovbb elll. A gymlcsk sem maradhatnak ki, de ezek kzl is csak a
cukrozott vagy szrtott szllthat. A fenti listt szemllve megllapthatjuk,
ez igen kis vltozatossgot s gasztronmiai rmt knl. Ksza tletek mg a
nyereg alatt puhtott hs s a szrtott hs is. Ezekbõl ki kell brndtsak
minden p zlelõbimbval s csupn emberi fogazattal rendelkezõ karaktert: a
nyereg alatt "puhtott" hs ugyanis puhasgban csak magaval a nyereggel veheti
fel a versenyt, gy fogyasztsra teljesen alkalmatlan. Valsznûleg nem is
tpllkozsi cllal kerlt az illetõ eszkz al, hanem a l-nyereg kapcsolat
harmonizlsnak rdekben. Msik gyngyszemnk a napon szrtott hs. Ez vagy
nem szarad meg elgg, s pont olyan knnyen romlik, mint minden "kznsges"
hsfle, vagy teljesen porhanys lesz. Mg annl is jobban, ugyanis egyszerûen
porr omlik, s mg vzzel sem kszthetõ belõle lvezhetõ "instant slt" :), gy
teljesen ehetetlen, br a fehrjk jelentõs rsze dehidrlva benne marad, azaz
valamennyi tprtke azert van.
Meg kell emltennk az elfek s a trpk
klnleges tpllkait is. Az elfek, akik blcs harmniban lnek a
termszettel, klnsen az erdõkkel, sokkal vltozatosabban tudjk felhasznlni
az itt tallhat fldi jkat. A gymlcsk s bogyk elksztsnek mesterei, az
emberi konyhamûvszet a nyomba sem rhet az elfeknek ilyen tren. A termszet
adomnyait sokkal tbb tisztelettel kezelik, az elejtett vad hst is mskpp
ksztik el, mint az emberek. Nem egyben stik meg; kisebb adagokban, de a
krettel teljes sszhangban fogyasztjk, egy magasabb rendû kultrt kpviselnek
a fõzs tudomnyban is. A trpkkel ms a helyzet. Fld alatt lak np lvn az
lelem megtermelse is igen furcsa. A fld feletti termst s llatokat
kiegsztik ms tpllkforrssal is. Barlangjaik mlyn gombk nõnek, ezekbõl
egsz telepek (mr-mr farmok) tallhatk lenn, melyeket bvpatakok vize
tpll. Csak a gombk nõhetnek rk sttsgben, de ezek szinte elkpzelhetetlen
vltozatossgot mutatnak. Ez a vltozatossg az elkszts mdjban is
megmutatkozik, szinte mindenfle tel kszithetõ belõlk. A trpk ksztik a
legkivlbb minõsgû tikenyereket is. Ezek a klnleges, hrom-ngy fontos
kenyrkk egy szemlynek akr egy heti elltmnyt is fedezhetik. Klnfle
gombkbl s magvakbl ksztik õket, s a receptet gondosan titkoljk az
idegenek elõl. A kenyr tbb hten t is friss maradhat, s nem csak minden
tekintetben elgsges tpllk, de frisstõ hats is fogyasztjra nzve. A
trpk harcosai s kalandozi szinte csak ezen lnek otthonuktl s a
civilizcitl tvol, de elkszteni csak a Tarin Trpebirodalom
barlangvilgban lehetsges, a szksges hozzvalk
miatt.
|